Progolf.nl

De psychologie van golf

psychologie van GolfGolf is een sport die natuurlijk in zeer grote mate berust op vaardigheden. Een goede, betrouwbare afslag, solide werk op de green en zo nog wat andere slagen maken of breken je spel. Net zo belangrijk is echter het psychologische aspect aan de sport.

Golf als psychologisch spel. Dat dit zo is, is gemakkelijk uit te leggen. Stel je voor dat we een vriendschappelijk potje golf spelen. We putten tien ballen en degene die het vaakst mist, moet nadien de biertjes betalen. De spanning is hier misschien een vijf op een schaal van tien. Stel je nu voor dat je in de finale staat op een toernooi in de pro tour. Je moet de laatste bal putten en je tegenstander staat slechts een punt op je achter. Als je deze raakt win je, als je deze niet raakt is het maar afwachten hoe de strijd verloopt. Nu is de spanning waarschijnlijk eerder een tien op een schaal van tien.

In welke situatie speel je het best? De meeste golfers spelen in de eerste situatie significant beter en je zou zelfs kunnen zeggen dat de pro zich van de amateur onderscheid door de manier waarop hij met spanning om kan gaan. Daarom is golf dus een psychologisch spel.

In dit blog geef ik een aantal tips waarmee je juist dit aspect van golf beter kunt gaan beheersen.

De juiste mindset. Wanneer je je psychologie wilt beïnvloeden om je golfspel te verbeteren, is het zaak om de juiste mindset te kweken. Een mindset is een set van gedachten en overtuigingen die je in een bepaalde situatie hebt.

Een amateur zal bijvoorbeeld tijdens een toernooi denken: “als ik maar geen domme fouten maak” of “De hele club kijkt nu naar me, als ik deze mis, zullen ze vast denken dat ik er niets van kan”

Een pro zal eerder denken: “Ik heb deze bal tijdens de training honderden keren geraakt, dus het gaat nu ook wel lukken”. Of: “Ik speel dit spel voor mezelf en alleen voor mezelf, wat anderen daar van denken laat me koud”.

Het is een goede oefening om je “self talk” oftewel de gesprekken die je met jezelf hebt te monitoren om er zo achter te komen wat jij tegen jezelf zegt. Als daar verhalen bij zitten die je negatief beïnvloeden is het de moeite waard om daar andere verhalen voor in de plaats te zetten.

Aandachtsmeditatie .In de psychologie wordt tegenwoordig veel gewerkt met meditatie. Deze methodiek is vooral handig om je concentratie te versterken en je emoties onder controle te houden. De oefening die je hiervoor kunt doen is eenvoudig: “Ga op een rustige plek in je huis zitten. Concentreer je op je ademhaling en tel van een tot en met tien en van tien tot en met een weer terug. Dit op het tempo van je ademhaling. Als zich gedachten of gevoelens opdringen, kun je deze rustig loslaten om je vervolgens weer te concentreren op het tellen”

Deze oefening is eenvoudig te vertalen naar het golfen. Tijdens het golfen hoor je vooral bezig te zijn met het golfen en niet met allerlei gedachten over het golfen. Dus geen gedachten als: “ga ik deze slag wel halen?” “Wat gebeurt er als deze bal in het bos verdwijnt?” of “wat zullen de mensen wel niet van me denken?”. Dit heeft overeenkomsten met het concentreren op je ademhaling, alleen verwissel je dat punt van focus met het daadwerkelijke golfen.

Met deze twee simpele technieken zul je het psychologische aspect van golf al een stuk beter onder controle hebben dan dat je concurrenten dat hebben. Doe er je voordeel mee!

 

Geef een reactie