Progolf.nl

GVB

Pfff… Ik hoor je al denken. Eerst een examen doen voor dat ik de baan op mag. Het klinkt kinderachtig maar er zit een ‘veiligheid aspect’ vast aan het examen en dat is nu de reden dat er voor een cursus is gekozen. In de jaren zeventig kwamen er overheidsgolfbanen en kon iedereen beginnen met spelen. Het was op deze banen niet nodig om les te volgen. In de loop van de jaren kende de nieuwe leden niet welke gedragscodes en golfregels. Dit leidde tot irritatie bij de andere golfers en nog erger het veroorzaakte ook gevaarlijke situaties.

Er is vervolgens gekozen om criteria op te stellen waar elke golfer aan moest voldoen voordat hij of zij de baan op mag: de criteria zijn basis kennis van gedragsregels en golfregels en het beheersen van het spel. Tijdens het zogenaamde Golfvaardigheidsbewijs-examen wordt de aspirant lid hierop getoetst.

Om het GVB bewijs te halen is het verstandig om een cursus te volgen. De prijzen liggen doorgaan vast en je moet denken aan 180 euro per persoon. Het is niet moeilijk maar je moet er wel even tijd en energie in stoppen.

studeren voor je golfvaardigheidsbewijs

studeren voor je golfvaardigheidsbewijs

Het theoretische gedeelte bestaat uit en GVB regelexamenboek van circa 300 bladzijden. Hierin staan onder andere 260 vragen en antwoorden in. Tijdens het examen moet je driekwart van de 20 meerkeuzen vragen goed hebben. Vijf vragen gaan over de etiquette en gedragsregels, 147 vragen gaan over golfregels en speelsituaties. De twintigste vraag wordt je kennis over Stableford berekening getoetst. De 20 vragen moet je binnen 60 minuten beantwoorden. De theorie is een jaar geldig (als je praktijk nog niet gehaald heb).

Er is een mogelijkheid om het examen mondeling af te leggen. Dat geld voor kinderen onder de 14 jaar en personen die meer dan 2 x gezakt zijn voor het theorie examen. De open vragen zullen dan in beantwoord moeten worden in plaats van meer keuze.

Praktijkexamen? Dat is natuurlijk veel leuker. Je zal 4 holes gaan spelen (Strokeplay) die wordt aangegeven door de examinator. De minimum lengte van de holes is 280 meter voorde mannen en 240 meter afstand voor de vrouwen.  De totale uitkomst van de score van de 3 beste van de 4 holes moet maximaal 10 slagen boven Par zijn. Daarnaast zullen tijden het lopen van de 4 holes een paar vragen gesteld worden over de etiquette.

Het totaal van de score over de 3 beste van de 4 te spelen holes dient maximaal 10 slagen boven Par te zijn.Tijdens het spelen van de 4 holes wordt ook de Etiquette getoetst. Voor meer informatie bij NGF

 

Geef een reactie